Sunday, 22 May 2011

Resepi Bubur Caca

Bahan-bahan

    * 2 cawan bubur cacar
    * 500 ml santan
    * 1 cawan gula pasir
    * 2 helai daun pandan
    * 5 sudu besar sagu (ikut suka jika sukakan sagu boleh masukkan sagu)

Cara-cara memasak:

  1. Basuh caca/chacha sehingga bersih dan direbus sehingga empuk.
  2. Panaskan santan dengan api yang sederhana agar santan tidak pecah minyak
  3. Masukkan gula dan kemudia kacau sehingga masak bersama santan. Selepas itu masukkan daun pandan (simpulkan daun pandan terlebih dahulu).
  4. Masukkan  cacar/chacha yang direbus hingga empuk tadi. Kemudian kaca caca bersama campuran santan, gula dan daun pandan.
  5. Setelah itu masak bubur caca sehingga pekat.
  6. Setelah itu boleh lah diangkat untuk dihidang.



0 comments: